Det er ved at være den tid på året, hvor store dele af Fondsdanmark sætter kursen mod Bornholm, og på dette års folkemøde er der adskillige debatter, der behandler spørgsmålet om fondenes magt.
I to af debatterne deltager professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Anne Skorkjær Binderkrantz, der står bag den del af Magtudredningen 2.0, der skal behandle netop spørgsmålet om fonde og magt.
"Det bliver første gang, jeg deltager i fondsdebatter på Folkemødet, og jeg ser frem til at høre forskellige synspunkter og bidrage til en vigtig diskussion om fondenes indflydelse," siger hun.
I løbet af det seneste års tid, hvor Anne Skorkjær Binderkrantz har arbejdet med magtudredningen, er det blevet mere og mere tydeligt for hende, at fondenes indflydelse i samfundet er kommet højt op på dagsordenen. Derfor overrasker det hende ikke, at det er et tema, der fylder i år.
"Det er tydeligt, at spørgsmålet om fondenes magt bliver mere og mere aktuelt. Det er noget, der optager både fondene selv og en del andre aktører. Jeg har en positiv indstilling til debatterne på Folkemødet, fordi det virker som om, at flere af fondene har en genuin interesse i at diskutere deres samfundsmæssige rolle,” siger hun.
Anne Skorkjær Binderkrantz deltager i debatterne:‘Hvad skal vi med fonde? - en kritisk dialog om fonde’
Epinion
Torsdag d. 13. juni kl. 14-15, H4 Handlingsskibet
Øvrige deltagere:
Stefan Hermann, Direktør Life FondenMoney talks: Er fondene blevet for magtfulde?
Tryghedsgruppen
Torsdag d. 13. juni kl. 15-15.45, F 37 Operate A/S
Øvrige deltagere:
Gertrud Højlund, Vært, TV2,
Thomas Bernt Henriksen, Erhvervsredaktør, Berlingske,
Søren Nedergaard, COO, Novo Nordisk Fonden
Rie Odsbjerg Werner, Administrerende direktør, Tryghedsgruppen
Vibe Klarup, Generalsekretær, Amnesty
Anders Overgaard Bjarklev, Rektor, DTUMagtudredningen 2.0 - et vidensgrundlag for styrket demokrati
Aarhus Universitet
Fredag d. 14. juni kl. 18-19, H6 Aarhus Universitet
Øvrige deltagere:
Olav Hesseldahl, Initiativtager til Grundlovsfesten og direktør, Grundlovsfesten
David Budtz Pedersen, Professor, Aalborg Universitet
Michael Bang Petersen, Professor, Aarhus UniversitetSkal vi afskaffe Folketinget?
Altinget og Mandag Morgen
Lørdag d. 15. juni kl. 10-11, N9 Folkescenen
Øvrige deltagere:
Jakob Nielsen, Chefredaktør, Altinget.dk
Jan Juul Christensen, Kommunikationsdirektør, Københavns Lufthavn
Theresa Scavenius, Løsgænger, Medlem af Folketinget
Anne Skorkjær Binderkrantz deltager i to magt-debatter torsdag eftermiddag. Klokken 14 debatterer hun med Stefan Hermann, direktør i Life Fonden, under overskriften ‘Hvad skal vi med fonde? - en kritisk dialog om fonde’. Umiddelbart efter, klokken 15, deltager hun i debatten ‘Money talks: Er fondene blevet for magtfulde?’
"Jeg forventer at kunne bidrage med nogle af de helt store spørgsmål om fondenes rolle i demokratiet og de udfordringer, der følger med," siger Anne Binderkrantz.
Bliver det også et led i din research til Magtudredningen 2.0 at følge fondsdebatterne på Folkemødet?
"Ja, det gør det. Magtudredningen skal jo dække et meget stort felt, og det betyder, at vi er nødt til at vælge, hvad vi skal fokusere på. Vi er i en fase nu, hvor vi skal beslutte os for, hvad det er for nogle spørgsmål, vi skal arbejde med i magtudredningen, og hvad det er for noget ny viden, vi især har brug for," siger Anne Binderkrantz og fortsætter:
“Spørgsmålet er, hvor bredt vi skal kigge. Skal vi fokusere på fondenes indflydelse i forskningen eller deres betydning for velfærdsstaten? Det er disse overvejelser, vi arbejder med nu, og hver gang vi deltager i en debat, bliver vi klogere. Så at deltage i folkemødets debatter vil være gavnligt i vores beslutningsfase,” siger hun.
Magtudredningens afgrænsning
Noget af det, som magtudredningen i hvert fald kommer til at undersøge, er magtstrukturerne internt i fondsverdenen, siger Anne Binderkrantz.
"Jeg er meget opsat på at undersøge, hvem der egentlig har magten i fondsverdenen. Fondene spiller en stor rolle i Danmark, så det er væsentligt at forstå, hvem der bestemmer over dem, hvilke nye strategier de udvikler, og hvem de samarbejder med. Det kommer vi til at kigge nøje på," siger hun.
Anne Binderkrantz kommer også til at kigge nærmere på de store fonde, men afgrænsningen er svær, pointerer hun.
“Jeg ved ikke endnu, hvor bredt vi har mulighed for at komme rundt i forhold til, hvad fondene betyder inden for forskning, skoleområdet, civilsamfundet osv., og det er fordi, der ikke findes noget forskning om det endnu. Så vi starter simpelthen helt fra scratch,” siger hun.
På den måde adskiller fondsområdet sig fra en del af de andre felter, som Magtudredningen 2.0 undersøger.
“På nogle af de andre felter, som magtudredningen dækker, er der allerede meget forskning, og der handler det om at samle det sammen. Men her kræver det ny forskning, hvilket er en større udfordring, både med hensyn til at finde forskere til opgaven og at finansiere den nødvendige forskning," siger Anne Skorkjær Binderkrantz, som håber, at Magtudredningen 2.0 vil sætte gang i en række nye forskningsprojekter og initiativer, der kan fortsætte arbejdet med at forstå og forbedre demokratiets vilkår i Danmark.
Det står klart, at der er sket en forskydning af magt fra de traditionelle interesseorganisationer til nye aktører som fonde og tænketanke.
Anne Skorkjær Binderkrantz – Professor i Statskundskab, Aarhus Universitet
For det er nødvendigt, mener hun.
"Det står klart, at der er sket en forskydning af magt fra de traditionelle interesseorganisationer til nye aktører som fonde og tænketanke. Vi står altså over for komplekse udfordringer i samfundet, hvor magten er mere fragmenteret end nogensinde før. Derfor er det vigtigt med en grundig analyse af, hvem der har magt og hvordan den udøves,” fastslår hun.
Behov for transparens
Når Anne Skorkjær Binderkrantz går på scenen på Folkemødet, handler en af hendes hovedpointer om transparens.
"Når fondene begynder at få en så stor samfundsmæssig betydning, bør vi kunne stille krav om mere transparens. Vi skal vide, hvem der bestemmer over fondene, og hvorfor de prioriterer, som de gør. Og fra samfundets side må vi diskutere, om vi har de rette rammer for fondene. Ønsker vi stadig de nuværende skatteregler, og har vi godt nok styr på, hvornår det er gavnligt at tage imod fondspenge, og hvornår det måske ikke er? Der er den debat, vi gerne vil forbedre ved at skabe et vidensgrundlag," siger Anne Skorkjær Binderkrantz og slår fast:
“Vores store ambition med magtudredningen er at skabe viden, der kan forbedre debatten om vores demokrati, både i medierne og blandt borgere og beslutningstagere".
Hun pointerer, at hun ser Folkemødet som en unik anledning til at tale med mange forskellige aktører og er åben for nye input.
“Jeg har tænkt mig, hvis jeg får mulighed for det, at spørge nogle af aktørerne på fondsområdet om, hvad de synes, vi mangler viden om, og hvad de ville sætte gang i af forskning, hvis de var i mine sko. Jeg er jo relativt ny på det her felt, så derfor kender jeg ikke alle de andre aktører og deres holdninger og pointer, så det er jeg spændt på,” siger Anne Skorkjær Binderkrantz.
Ud over de to fondsdebatter deltager Anne Skorkjær Binderkrantz også i debatterne ‘Magtudredningen 2.0 - et vidensgrundlag for styrket demokrati' og 'Skal vi afskaffe Folketinget?', henholdsvis fredag og lørdag.